Lépések, hogy az elhagyott telefon hamarabb visszajusson tulajdonosához

Zárképernyő és azon megjelenő információk

Zárképernyőt minden esetben tanácsos beállítani (PIN, Pattern, Smart Lock és/vagy ujjlenyomat), mert ebben az esetben ha a megtaláló kíváncsi vagy nem becsületes, nem tud személyes adatokhoz hozzáférni és nem tudja gyári beállításokra visszaállítani a telefont.

Zárképernyőre érdemes kiírni egy másik telefonszámot amin elérhetnek, vagy egyéb elérhetőséget.

Amennyiben nincs ujjlenyomat olvasó a telefonon, ajánlom a PIN vagy Pattern lock mellé a Smart Lock használatát. Ezzel be tudod állítani, hogy általad megadott helyeken (pl. otthon) vagy bizonyos eszközökhöz csatlakozva (pl. óra, bt hangszóró) ne kérjen azonosítást a feloldáshoz. Ezek mellett van lehetőség Face unlock használatára, ami az előlapi kamerát használva azonosít, illetve On-body detection-re, ami azt figyeli, hogy mindvégig nálad volt-e a készülék.

Android Device Manager

Az alkalmazás használatához engedélyezned kell a Location history-t (magyarul Helyelőzmények), amit a Google Beállítások részen tehetsz meg. Ezt engedélyezve a készülék rögzíti és elküldi a tartózkodási helyét, így követni lehet, hogy éppen hol van. Az alkalmazással továbbá meg lehet csörgetni a telefont és végső esetben törölni lehet annak teljes tartalmát. Az alkalmazás böngészőből is elérhető a play.google.com oldalon a Beállítások menüből.

SD Kártya és készülék titkosítása

Android 5.1.1-től lehetőség van az SD kártyák titkosítására (4.4.4-től a telefonok titkosítására), így hiába veszi ki valaki a kártyát, nem tud hozzáférni semmilyen adathoz. Ezt a Beállítások - Biztonság részen kapcsolatod be.

Régebbi készülékek

Mivel a Google Play Services régebbi verziókon is frissül jelenleg is, így az Android Device Manager is működik. SD kártya titkosításra nincs lehetőség, így ha nagyon paranoid vagy, akkor a sexy time tartalmakat a belső memórián tárold.

Még mit?

Számtalan olyan app van, ami azt reklámozza magáról, hogy tisztítja a telefont és extra védelmet biztosít. Ezek 99.9%-a bullshit! Kerüld el messziről az összes CM-el kezdődő és CleanMaster által publikált appokat. Komolyan. Ezek nem gyorsítanak, inkább lassítanak. Biztonság helyett pedig a háttérben szivárogtatja a telefonodon lévő adatokat és reklámokkal halmoz el.