Lényegretörő véleményem a Windows 10-ről

Windows 8.1 visszaállítása folyamatban.

R.I.P.: normálisan kinéző vezérlőpult, jól elrendezett zárképernyő, pontos ikonméret a tálcán (most homályosak).

WTF: nyomi a start menü, nincs "hot corner" az értesítési sávhoz / asztalok váltogatásához, a metrós appok olyan érzést váltanak ki belőlem, hogy én ezt az egészet nem akarom használni

+1: nem csak dark / light téma van, színeket is lehet használni, blur effekt, új animációk, nem kell újratelepíteni a cuccokat frissítéskor (még 8.1-ről sem), megy a Tomahawk <3

Update (07.30): Nem lehet törölni az Xbox, Cortana, Music, Mail, People alkalmazásokat. Köszi, maradok 8.1-nél.

Update (08.10): Lehet törölni őket, de csak komplikáltabb formában. Még mindig nem kérek belőle.

1000TB adat tárolása 1TB helyen

A cím kicsit megtévesztő lehet, de felületesen mondva tényleg 1000TB-nyi adatot akarok 1TB helyen tárolni. Maga a koncepció az, hogy 0 tömörítés mellett 1000x1TB-nyi ismétlődő adat férjen el egy 1TB-os lemezen.

Sokszor előfordult már, hogy ugyan azokat a fájlokat tároljuk ugyan azon a lemezen több helyen. Ilyen például, ha egyszerre szeretnénk New Vice City-vel és alap Vice City-vel játszani. A két játék majdnem ugyan az, viszont olyan kisebb fájlok módosítását kell végezni, amely nem engedi meg, hogy mindkét verzióval játszunk, így két másolatot kell a gépen tárolni. Az adatok 90%-a megegyezik és csak az értékes helyet foglalják.

Mi lenne, ha akárhány másolatot készíthetnénk egy nagy fájlról úgy, hogy sosem telik be a lemez? A helyzet az, hogy ez lehetetlen. Mivel minden másolatnál keletkezik új adat, ezért nem lehet végtelen számú másolatot kreálni, viszont az 1-1 másolatnál létrejövő adatok mennyisége nem éri el a 100KB-ot 1 000db fájlig azok méretétől függetlenül.

Olvasd tovább >>

Elementary OS

Eleged van, hogy évek óta ugyan úgy néz ki az OS X-ed és semmit nem tudsz ellene tenni? Kipróbálnál valami izgalmasat a Windows mellett? Az Elementary OS lehet, hogy neked való! Ezt az Ubuntun (Debian) alapuló rendszert nem nehéz annak sem kiismernie, aki eddig még nem sűrűn találkozott más rendszerrel.

Az alap koncepció tagadhatatlanul a szükre OS X-en alapul. Ha nem tetszik a külső, az ikonok, az árnyékok, az animációk, lecserélheted / átállíthatod. Az Ubuntus szoftverközpontból tucatnyi ingyenes programot le lehet tölteni.
Telepítés után a legalapabb dolgok találhatóak a rendszeren. Kiegészítésként office csomagnak a LibreOffice-t javaslom, böngészőnek pedig a Firefox-ot.

A rendszert egyébként egy külső 1TB-os USB2.0-ás merevlemezre telepítettem és meglepő módon, telepített programokkal kb. annyi idő alatt töltődik be, mint SSD-n a Windows 8.1. A programok használata közben egy pici lassulást lehet így tapasztalni nagyobb kihasználtság mellett.

Ha csak Valve vagy egyéb Linux kompatibilis játékokkal játszol, akár fő rendszerként is használható. Sokkal nagyobb élvezet egy olyan rendszert használni, amin bármit megtehetünk, hiszen úgy alakíthatjuk az egészet, ahogyan nekünk kényelmes.

Tomahawk, avagy a lejátszó, amit miért nem találtam meg korábban

Na jó, ez így nem teljesen igaz. Korábban használtam egy kis ideig Tomahawk-ot, viszont el is felejtettem utána, mert csak asztali verziója volt. Ekkor még minden zenét vagy YouTube-ról vagy SoundCloud-ról szereztem be / hallgattam. Most, hogy van egy rakás szolgáltatás, ez elég hasznos eszköz lett, mivel az engedélyezett szolgáltatásokat átkutatva kapunk találatokat egy helyre és egy kattintással indíthatjuk is a mjuziksönt.

Követés

Van lehetőség felhasználók követésére, még zenéket is hallgathatunk együtt. Ilyenkor a host által hallgatott zenék indulnak el nálunk is. Ez tulajdonképpen megegyezik a Groovehark [R.I.P. :'(] Broadcast funkciójával.

A Jabber plugint használva nem csak egy hálózaton lévő felhasználókat követhetünk, hanem bárhonnan s bárkit, aki Jabber partnerünk.
Ha engem akarsz követni, küldj egy "Invite"-ot a tomahawk.me@sandros.hu Jabber azonosítóra. Visszakövetlek! :'D

Olvasd tovább >>

I/O & Alma

Az I/O-val ellentétben az Alma keynote-ot nem néztem meg, mert gondoltam, hogy úgy is elalszok rajta. 100%-ban igazam volt. Bele-bele kattintgattam a felvételbe, de semmi érdemlegeset nem láttam. Megnéztem egy 8 perces összegzőt, ezt is alig bírtam ébren. "Reggel" néztem, szóval előtte nem voltam álmos.

Olvasd tovább >>

Emberek! Mikor nőttök már ki az "akkor csinálj jobbat"-ból?

Szerintem nem kell bemutatni azt az esetet, mikor egy adott dolgot az emberek nem feltétlenül pozitívan véleményeztek, és a réteg, akiknek valóban tetszett a híres "csinálj jobbat" hozzászólással próbálja ellensúlyozni azt.

Legtöbbünk alkalmazta valamilyen formában ezt a reakciót egy-egy alkalommal, néhányan többször is. Személy szerint egy esetre emlékszem, mikor ezt csináltam, mégpedig a Doom 3 szinkron videómnál. A hozzászólásomat egyébként a mai napig nem töröltem, nem kívánok letagadni semmit.

Olvasd tovább >>

Április 1

Fejlesztés szempontjából elseje:

Visszaszámláló:
 

  • Troll kurzor
  • Forgó banner (hover: gyorsabban forog)
  • Dancsós kenyérszeletelő Skrillex klip végtelenre állítva
  • Rickrolling dancsólink (a link tényleg a Dancsós videóra mutat, csak mégsem)
  • Rickrolling duplakatt
  • Ingyen kenyér videóra katt. után

Személyes oldal: Itt csak egy kis mozgás a tartalmon, semmi extra.

Apple szerint a garancia

2013 végén vásároltam egy MacBook Air-t, mert vékony és könnyű gép kellett. Diákkedvezménnyel 273ezer Ft-ba került, ami ezért a gépért nagyon sok. De akkor miért vettem meg? Az akksiidő és a mérete győzött meg arról, hogy nekem ez lenne a legideálisabb választás. Időről-időre rájöttem, hogy ez egy rettenrő rossz választás volt. Miért? Tessék.

Olvasd tovább >>